Обов'язки хрещеної матері

Обов'язки хрещеної матері поширюються на всі сфери життя хрещеника. Вона не тільки його воспріемніце, не просто тримає його на руках під час Таїнства хрещення. Їй належить займатися його духовним вихованням разом з батьками.

Кого вибрати в хресні?

Питання це дуже важливий. Кажуть: батьків не вибирають. Але ось хрещену матір для своєї дитини треба вибирати дуже уважно. Адже при Хрещенні людина заново народжується. І його спадкоємці - поручителі перед Богом, що він буде членом Церкви. Значить, це повинні бути православні. Це перша умова. Крім того, щоб навчити хрещеника основ віри, вони самі повинні щиро вірити.

Втім, існує чимало випадків, коли, ставши хрещеними, люди зростали у вірі разом зі своїми хрещениками. Тобто йшли разом з ними по дорозі до Храму.

Головне, щоб вони розуміли, що не тільки здоровий спосіб життя необхідний для людини, але духовне виховання.

Часом батьки довіряють бути хрещеними людям, які не готові виконати обов'язки хрещених. Чи треба дивуватися, що після здійснення Таїнства вони нічим більше не беруть участь в долі хрещеника. Таке легкодумство неприпустимо!

духовна мама

Здоров'я дітей оберігають батьки, а хрещена мати - це духовна мама. Вона подбає про підготовку до хрещення, дізнається в церкві про все, що потрібно. Саме вона тримає на руках свого хрещеника під час Таїнства. І потім в його житті вона постійно поруч. Обов'язки хрещеної матері не такі вже й важкі. Але скільки радості вони дарують!

Саме спілкування з підростаючим на твоїх очах духовно близькою людиною - справжнє щастя.

Хіба важко розповісти про постах і святах, про благодатну силу чудотворних ікон і про подвиги святих? Якщо хрещена йде в храм, вона не забуде покликати хрещеника і його батьків. Спільна молитва народжує особливу духовну близькість. Це незримий місток, що дозволяє спілкуватися і ненав'язливо спрямовувати життя хрещеника.

Такі традиції в сучасному суспільстві почали відроджуватися. Як приємно бачити, коли до причастя приходять діти не тільки з батьками, але і з хрещеними, відправляються разом у паломницькі поїздки.

Обов'язки хрещеної матері - допомагати хрещеника, захищати його. А це можливо тільки в тому випадку, якщо між ними існують довірчі відносини. І ці відносини треба вміло вибудовувати роками, десятиліттями. Тобто прийняти в своє життя хрещеника як рідну дитину. Тоді і він буде ставитися до хрещеної матері як до рідної: з повагою, довірою і любов'ю.